Natív angol nyelvű Windows Server 2016 a laptopodon? Miért is ne?
2017. június 26. írta: The.Priest

Natív angol nyelvű Windows Server 2016 a laptopodon? Miért is ne?

untitled.png

 

 

Gondoltam egyet és a meglévő Win 10 mellé dual bootban felraktam egy Win Server 2016-ot. Persze ez sem a "2 klikk után meglesz" kategória. A jó hír az, hogy bár hivatalos driverek integrált laptop hardverekhez nincsenek, de mivel a Win 2016 és a Win 10 "gyökerei közösek" így a Server 2016-ra szinte gond nélkül lehet telepíteni Win 10 drivereket.

Lássuk először a telepítést. Persze 1000+1 megoldás van boot usb/dvd készítésére, a legegyszerűbb (számomra legalábbis) a RUFUS* használatával. Mountolás után nem is kell állítani különösebben semmit, fájlrendszer maradhat NTFS, ha véget ért az "install" már indíthatjuk is újra a gépet, ha mindent jól csinálunk max. a boot sorrendet kell átállítani a gépen (USB drive 1. helyen) és már mehet is a telepítés.

A Windows server telepítésének lépésein inkább nem mennék végig, minden értelemszerű, annál érdekesebb a telepítés után minket fogadó rendszer, ugyani a Win10-ben megszokott desktop jellegű szolgáltatások nem érhetők el, így például a Microsoft app store, vagy a wi-fi támogatás, így az utóbbit pl magunknak kell bekapcsolnunk.

Wifi kártya telepítésének lépései: nyissuk meg a Server Managert majd >>> add roles and features >>> szerver kiválasztása >> next >> Roles (itt most semmi dolgunk így) >>> next >>>  "Features" listában a "Wireless LAN Service"  kipipálása majd installálás.

Ekkor persze még mindig nem tudunk fogadni egy árva rádiójelet sem, így szükségünk van egy kis Powershell varázslatra is.

Start >> Powershell >> jobb egérgomb >> run as administrator.

Powershell-ben a parancsok: 

1 Get-windowsfeature *wireless* # ellenőrzi hogy a vezeték nélküli szolgáltatás müködik-e?

2 install-windowsfeature -name wireless-networking # elindítja a vezetéknélküli hálózati szolgáltatást

3 restart-computer -force # ujraindítás szükséges

4  # újra PowerShell admin módban

5 net start wlanSvc # elindítja a wlan szolgáltatást "autoconfig" módban

6 # mostmár csak a megfelelő win 10 drivert kell felinstallálni az adott wi-fi adapterhez.

7 # kész.

 

 

* A RUFUS egy bootolható USB háttértár létrehozására alkalmas kis program,  akár Microsoft termék telepítésére is alkalmas lehet.  

A bejegyzés trackback címe:

https://windowschurch.blog.hu/api/trackback/id/tr9012622035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása